IRIS modellen – et analyseredskab
I Landsbyen Sølund tænker og arbejder vi tværfagligt med den enkelte beboer i centrum. Vi gør os umage med at kende og forstå den enkelte beboer og derigennem øge trivslen og udviklingsmulighederne for alle. Relationer og samspil er vores adgang til det gode liv for Landsbyens beboerne, og her omsætter vi vores værdigrundlag til handlinger. Den viden vi bruger for at skabe gode liv for beboerne står både på vores værdigrundlag, vores forskellige fagligheder og relationsarbejdet. For at opnå en fælles faglig forståelse af den enkelte beboer, skal vi hele vejen rundt om beboerens liv. Sammenhængen mellem relationsarbejde, metoder og redskaber, værdigrundlag skal afspejle sig i vores faglige handlinger.
De 4 kvadranter: I IRIS modellen er der fire kvadranter, som repræsenterer vigtige forhold, der hjælper os med at komme hele vejen rundt om beboerens liv. Arbejdet med IRIS er en dynamisk proces mellem at være undersøgende på ny læring, afprøvende og implementerende. Målet er at skabe en fælles faglig forståelse og sikre, at der ikke er ”blinde pletter” i vores forståelse af den enkelte beboer.
Indefra og udefra perspektiv: Med IRIS modellen veksler vi imellem at kigge på beboeren fra to perspektiver- et udefra og et indefra perspektiv. Vi, som arbejder i Landsbyen Sølund, skal se på beboeren udefra som fagpersoner, men vi skal også tilstræbe at se verden gennem beboerens øjne. På samme måde skal vi kunne se på os selv som medarbejdere både ude fra og indefra, både i relationen til beboeren og hinanden. Perspektivskiftet fremmer læring og faglig kompetenceudvikling, fordi vi ser noget nyt, når vi tillader os selv af se på livssituationer med andre øjne.
