Skip to main content

Chiffontørklæder som nonverbal kommunikation

24 august, 2023

Af Anne Steen, musikterapeut i Landsbyen Sølund

I de gode samvær med borgerne, arbejder vi med at gøre verden overskuelig og tryg for dem. Det er os som fagpersonale, der udvælger en aktivitet, som alle i gruppen, uanset udviklingsalder, kan deltage i.

Ét redskab er nok til at skabe mening og indhold i samværet, og til at få en række af indtryk og erfaringer for både borgere og medarbejdere. Når vi inddrager borgerne i nonverbale udfoldelser, kan vi hurtigt danne os et indtryk af deres ressourcer og vanskeligheder. Vi kan også få ideer til, hvordan der kan arbejdes med det.

Chiffontørklæder kan bruges sammen med alle vores borgere og er et redskab, som ikke bringer nogen ud af sig selv, som det af og til gør, hvis vi kommer og præsenterer en ny ting. Mange af borgerne har ressourcer, som vi aldrig får øje på, hvis vi ikke fordyber os i små lege med en ting, sammen med dem.

Det er nok bare at lave denne ene aktivitet, og det kan sagtens foregå i grupper, hvor borgerne er på meget forskellige udviklingstrin.

Forslag til lege med chiffontørklæder

Sæt noget musik på afspilleren. Musik skaber en god stemning og et fælles nærvær, fx ”Musik, leg og liv” – eller musik, som medarbejdere/beboere holder af. Lad musikken køre uden afbrydelser.

Vi kan gøre noget for – på – med en borger ved at bruge tørklædet på forskellige måder. Alle kan deltage receptivt, hvor vi gør noget for og på dem. Nogle kan også deltage aktivt ved at gøre noget sammen med os. Legene kan foregå individuelt, i en gruppe, og i stuen, dér hvor borgerne har deres trygge pladser i sofaer o.l.

Receptiv deltagelse, formål

Dette er en nænsom tilgang for følsomme mennesker. For de mest sårbare er det godt at starte med at gå rundt med et tørklæde og vise, hvad man kan med det: Fx svinge med det, kaste med det og lægge det over sit hoved, uden at henvende sig til borgerne.

Her får de mulighed for at iagttage, hvad der foregår, uden at de oplever nogen forventninger til dem, da det kan skabe alt for høj arousal.

Spejlneuronerne bliver vækket og efter lidt tid kan det lade sig gøre at komme tættere på den enkelte deltager og gøre noget for dem, som en forsigtig henvendelse: Løfte tørklædet og ned foran en person, så de mærker luftstrømmen, skiftevis holde tørklædet foran sit eget og den andens hoved, det kan være en god måde at få øjenkontakt på.

På et tidspunkt bliver det muligt at bruge tørklædet til berøring på kroppen, som en direkte fysisk kontakt. Der er mange der nyder at se og mærke tørklædet, når den bliver ført hen over deres lår, arme, krop. Og måske er der en parathed til også at mærke tørklædet på huden – rundt om nakken, over håret og evt. på ansigtet og hænderne.

Nogle borgere elsker at mærke tørklædet blive trukket mellem fingrene i langsomme bevægelser vekslende med små hurtige træk.

Tørklædet kan holdes stramt mellem hænderne. Det giver en anden oplevelse af berøring at blive strøget og tappet med tørklædet på den måde. Mennesker med en taktil følsomhed kan bedre tage imod disse berøringer.

En hånd kan vikles helt ind i et tørklæde. For nogle er det en sjov udfordring selv at pakke hånden ud igen. Legen starter som en receptiv deltagelse, men bliver til borgerens aktive handling.

Aktiv deltagelse, formål: 

Nogle borgere kan imitere os og selv udføre ovenstående lege sammen med os. De mærker følelser i sig selv, tager initiativer og oplever samhørighed. Med tørklædet får de nye muligheder for at erfare noget om sig selv i samspil med medarbejderen.

Her kan det stramtholdte tørklæde være en invitation til fælles bevægelser, hvor borgeren holder i tørklædet sammen med medarbejderen: Gynge frem og tilbage, løfte armene op og ned, lave rystebevægelser med tørklædet mm.

Vi kan krølle tørklædet sammen i vores hænder og lade en snip være synlig, så en deltager kan finde det og trække det ud igen. Og det sammenkrøllede tørklæde kan kastes op i luften, så det daler ned på en person. Det kan svinges over hovedet, føres det helt ned på gulvet, op igen og rundt i luften.

Det er altid sjovt at bruge tørklæderne til at klæde sig ud med: 
Tage det på hovedet som et gammeldags tørklæde, binde det som en sløjfe rundt om hovedet, om halsen, armen eller benet. To tørklæder kan bindes sammen i 2 hjørner og tages på som en vest eller en nederdel.

Det giver nye indtryk af hinanden og lægger op til en festlighed med at danse til musikken, siddende eller stående, fx med en hularing, et bjældebånd eller aktivitetsringe.

Møder, der bliver til fælles sociale råderum

Som det fremgår, er det ikke en fast plan der er brug for i aktiviteten, men den legende tilgang, hvor vi eksperimenterer sammen med borgerne og lader os inspirere af deres udtryk og måder at deltage på.

Når vi samtidig giver udtryk for vores glæde, engagement og interesse i dem, vil borgerne efterhånden komme i kontakt med deres egen glæde og lyst til at involvere sig i samværet. Vi får flere smil og glade øjne når vi skaber møder, der bliver til fælles sociale råderum. (Musik, leg og liv side 49). Her frisættes energien og vi kommer i dybden i relationen.

Tip: Kulørte Chiffontørklæder kan købes på nettet, fx 12 stk. til 140 kr. i Legebyen. Start med at lægge dem i blød kortvarigt i lunkent vand med lidt sæbe i, – der er overskydende farve, som det er godt at få skyllet ud, og så bliver tørklæderne mere bløde.