Tegn til tale miniordbog
I Landsbyen Sølund har vi forskellige netværk som har til formål at samle viden, dele erfaringer og kompetencer for at understøtte beboerne gode og betydningsfulde liv.
Netværket for IKT (informations- og kommunikationsteknologi) har udarbejdet en Tegn Til Tale minibog. Anne-Dorte Hansen, Socialpædagog i Boenhed 2 i Landsbyen Sølund fortæller:
“Vi så et behov for at understøtte kommunikation med landsbyens beboere. Kommunikation er der, hvor vi kan mødes. I Landsbyen Sølund bor beboere, hvis forudsætninger for at indgå i fællesskaber er begrænset. Derfor er måden vi møder hinanden på så vigtig. Tegn til tale kan bidrage til at bringe os tættere på hinanden. Bare man kan få tegn, så kan man faktisk sige meget. Det giver vores beboere et sprog, så vi kan kommunikere sammen”.
Anne-Dorte fortæller, at det at blive set, hørt og forstået har vi alle sammen brug for, for at føle at man er en del af et fællesskab. Det er menneskeligt og fælles for os alle.
Læs, download og print miniordbogen her
Anne-Dorte uddyber:
“Mange beboere på Sølund har ikke et sprog, og selvom man har et sprog, kan man have svært ved at udtrykke sig. Når man anvender Tegn Til Tale har det også den effekt, at man taler langsommere, og det kommer vores beboere til gode. Vi forsimpler vores ord og sætningsopbygninger, og det kan også skabe kortere vej til kommunikation. Vi kan skabe mening ved at bruge få ord. Der skal ikke mange tegn til, før man faktisk ved, hvad vi taler om. Vi kan hjælpe beboerne med at skabe ro, og vi kan hjælpe med at skabe sikkerhed og tryghed. Vi kan som mennesker blive usikre, hvis vi ikke føler os forstået”.
I Landsbyen Sølund bruger mange Tegn Til Tale i forskellige sammenhænge:
“Jeg har brugt tegnene til en beboer, som var i den sidste fase af livet, men han havde ikke kræfter til at udtrykke sig verbalt. Vi bruger også tegnene til at skabe fællesskab med minder. Eksempelvis ved at tale om fælles oplevelser omkring Sølund Festival. Vi får et andet flow i kommunikationen, så vi kan tale om mange oplevelser med meget få tegn. Vi behøver ikke at bruge hele sætninger, men det kan være helt konkret “Festen”, ja, vi var til festen sammen. Fik du “Sodavand”. Og beboerne har ikke nødvendigvis brug for alle detaljerne” fortæller Anne-Dorte.
Anne-Dorte uddyber:
“Vi anvender det også når vi synger sange. Lige nu har jeg en beboer som rigtig gerne vil høre Mariehønen evigtglad, det kan understøtte både audiotivt og visuelt, og det er vejen til at skabe kommunikation med flere sanser. Jeg viser ikke alle tegnene, men få tegn er nok til at skabe forståelse. Jeg plejer at sige, at det er verdens nemmeste sprog at lære. Det tegner omridset af ting. Tegnene er ikke fremmede, men mange er universelle. Børn fra 3 måneder af, der kan man begynde at give dem tegn. Det er faktisk hele livet igennem, at man kan bruge de her tegn”.
Om Anne-Dorte: Jeg kom som studerende og da jeg var færdig fik jeg en beboer, som ikke havde sprog, men kun få lyde. Hendes pårørende ønskede meget, at vi som personale blev bedre til Tegn til tale. Jeg fik kontakt til en pædagog herdude og derfra har det udviklet sig rigtig meget. Jeg har undervist i TTT. Ansat i hus 1. Lige nu underviser jeg i boenheden. Anne-Dorte. Jeg startede i 2002. IKT netværket har været her al den tid jeg har været her. Vi fik samlet kræfterne omkring IKT. Lige nu er vi 9 fagpersoner i netværket.
Det taler ind i vores by og vejskilte og det værdigrundlag vi står på.
Se hvilke her
Hold dig opdateret på vores hjemmeside og sociale medier for mere viden.